Beton van de buren voor fundering windturbine IPKW
Beton van de buren voor fundering windturbine IPKW
Maandag 10 oktober reden vrachtwagens vol beton ongeveer 70 keer af en aan naar Industriepark Kleefse Waard (IPKW). Het beton voor de fundering van de windturbine op IPKW werd geleverd.
De vrachtwagens hoefden gelukkig niet ver te rijden. Het beton kwam namelijk van de buren: Dyckerhoff Basal Betonmortel dat vlakbij IPKW is gevestigd. Dankzij deze lokale samenwerking is de basis gelegd voor de laatste te bouwen windturbine van Windpark Koningspleij. De windturbine zal naar verwachting eind dit jaar worden opgebouwd.
Samen met lokale partners
De bedrijven op IPKW hadden weinig hinder van de vrachtwagens, omdat de wagens ‘via de achterdeur’ bij de windturbinelocatie konden komen. En ook de omgeving buiten het park had er nauwelijks last van, want de betonfabriek ligt praktisch naast IPKW. Ramon Jillings, projectleider bouw van Pure Energie, legt uit waarom waar mogelijk wordt gekozen voor lokale samenwerking: “We werken vaak samen met lokale partners: onder andere om de lokale bedrijvigheid te bevorderen. In dit geval was het letterlijk een kwestie van de hoek om rijden. Daarmee was de overlast op en rond de locatie minimaal.”
Een windturbinefundering in cijfers
Voor een windturbine is een stevige basis nodig. Er komt namelijk nogal wat op te staan. Als je de cijfers van zo’n fundering op een rijtje zet is het best indrukwekkend:
- Funderingsdiameter: 17 meter
- Funderingshoogte: 3,2 m meter
- Aantal betonnen heipalen: 30 stuks
- Gewicht van de wapening: 66.956 kilo
- Omvang van het beton: 463 kubieke meter
De heipalen zijn in augustus al aangebracht met een boorstelling. Omdat de gaten zijn voorgeboord en niet de grond in zijn geslagen, werd ook tijdens dit proces de overlast voor de bedrijven op IPKW beperkt. En voor wie zich afvraagt; zoveel materiaal produceren kost toch ook energie? Dat klopt inderdaad. Gelukkig wekt een moderne windturbine binnen gemiddeld 23 weken genoeg energie op om dit te compenseren.
Korte communicatielijntjes
Een windturbine bouwen op een industriepark dat vol in bedrijf is, brengt uitdagingen met zich mee. Daarom overleggen Pure Energie en de betrokken aannemers tweewekelijks met de verantwoordelijken van IPKW. Meestal is het overleg op het park zelf in Arnhem. Julian Smink is projectleider bouw van IPKW en licht de samenwerking toe: “Het voordeel is dat je dan meteen ‘live’ kunnen kijken als er een vraag opkomt. Dat werkt goed samen.“ Ook de communicatie wordt zorgvuldig afgestemd. Marloes Huinink, communicatiemedewerker van IPKW: “Mijn prioriteit ligt bij het informeren van parkbewoners, maar we willen op het juiste moment ook onze trots met de buitenwereld delen. Dat pakken we samen met Pure Energie op en het werkt heel prettig samen!”
De laatste windturbine van Windpark Koningspleij
De windturbine op IPKW is een van de vier windturbines langs de Pleijroute in Arnhem: samen vormen ze Windpark Koningspleij. Drie windturbines staan er al. De laatste liet even op zich wachten omdat er voor de bouw van de windturbine op IPKW meer maatwerk nodig bleek te zijn.
De windturbine zal net als de andere drie windturbines van het merk Enercon (type E-115) zijn. Volgens de huidige planning wordt hij aan het einde van dit jaar opgebouwd. Vanaf begin volgend jaar gaat de windturbine naar verwachting ongeveer 8.000.000 kilowattuur duurzame stroom per jaar opwekken.
Met de windturbine wordt het park nóg duurzamer. De IPKW’ers, die veelal werken aan de energietransitie, worden namelijk al voorzien van stroom uit 24.000 zonnepanelen, die op de gebouwen op het park liggen. Op deze locatie is dus mooi te zien dat de energietransitie in volle gang is!