Enercon-115 turbine: primeur voor Nederland
De turbines die op windpark Koningspleij worden gebouwd zijn van ENERCON. Het type E-115 EP3, dat Arnhem straks van duurzame energie voorziet, is de eerste in zijn serie in ons land. De turbine heeft een vermogen van 4.2 MW en is 177,5 meter hoog. Salesmanager Stefan Buning van ENERCON Dutch Branch vertelt meer over deze krachtpatser en de rol van het bedrijf bij de realisatie van ons windproject.
Wat is de rol van ENERCON in de ontwikkeling van het Windpark Koningspleij?
“In de voorbereidingen van het project heeft onze organisatie nauwelijks een rol gespeeld omdat deze rol bij de projectontwikkelaars ligt. Wel hebben wij een significante rol in de uitvoering. Wij zijn verantwoordelijk voor de productie en bouw van de windmolens inclusief de bijbehorende fundamenten. Daarnaast hebben wij ook een service contract afgesloten waarin ENERCON het onderhoud van de windturbines zal uitvoeren wanneer ze eenmaal draaien.”
In het windpark Koningspleij komt de Enercon E-115 EP3. Waarom deze en wat is bijzonder aan dit model?
“Het bijzondere is dat dit specifieke type E-115 EP3 E3 de eerste windturbine van zijn serie is die in Nederland zal worden gebouwd. ENERCON heeft een paar jaar geleden een nieuw platform ontwikkeld waar de E-115 EP3 een onderdeel van is. De windturbines voor Windpark Koningspleij zijn onderdeel van de eerste serieproductie van de E-115. Vanwege o.a. de vergunningseisen zoals de maximale rotordiameter en maximale ashoogte is onze turbine gekozen als zogenoemde “best fit” voor deze locatie.”
Waar worden de onderdelen voor de turbines – wieken, mastdelen en gondel – gemaakt en waarom juist daar?
“ENERCON is een wereldwijd opererend bedrijf en moet daarom overal ter wereld componenten kunnen leveren. Voor het project Koningspleij zullen de diverse componenten vooral uit de regio Europa komen: Spanje, Turkije en natuurlijk ons thuisland Duitsland.De afgelopen jaren hebben we ook een aantal fabrieken in andere landen geopend waar in de toekomst ook steeds meer componenten geproduceerd zullen gaan worden.”
Stelt ENERCON voor de productie van de onderdelen eisen ten aanzien van duurzaamheid? Hoe zit het met de CO2 uitstoot tijdens de productie en het transport; gebeurt dit duurzaam?
“Als ENERCON zijn wij hier zeker mee bezig. Zoals gezegd worden de meeste componenten in Duitsland of andere EU landen geproduceerd. Daarnaast spannen ook wij ons in om onze ecologische footprint telkens maar weer te verkleinen. In het productieproces vindt wel CO2 uitstoot plaats, maar dit is ´terugverdiend´ op het moment dat de windturbine zo´n zes tot zeven maanden duurzame energie heeft geproduceerd. De gemiddelde CO2 uitstoot per kWh over de volledige levenscyclus van de windturbine is circa 6,5 gram. Dit is inclusief productie, installatie, fundament en decommissioning. Hierna kan de windturbine nog in ieder geval ruim 19 jaar duurzame energie produceren zonder CO2 uitstoot”
Hoe worden de onderdelen van de windmolens naar Arnhem getransporteerd. Het gaat om groot materieel. Wat komt daar bij kijken en hoe zorg je dat de materialen goed op locatie aankomen?
“De wijze van transport is erg afhankelijk van de locatie waar wij bouwen. Voor relatief kleine projecten binnen Europa maken wij veelal gebruik van wegtransport, maar ook van de scheepvaart door middel van grote binnenvaartschepen. Bij transporten richting andere continenten zoals Zuid-Amerika gebruiken wij uiteraard vooral transport over zee.“
“Vooral het blad en de toren onderdelen zijn grote componenten. Hiervoor heb je vaak enorme vrachtwagens nodig om deze onderdelen te transporteren. De meeste mensen krijgen dit vaak niet eens mee omdat dit in Nederland eigenlijk altijd in de nacht gebeurt. Dit heeft te maken met de regels in Nederland. Dit soort transporten vinden plaats onder speciale begeleiding. Af en toe dienen bepaalde wegen te worden aangepast zodat de componenten veilig en zonder schade aankomen op de locatie.”
Hoe lang duurt de opbouw van een turbine gemiddeld? Hoe gaat het in zijn werk?
“Dit verschilt erg per type windturbine dat je bouwt. Over het algemeen is het zo: hoe groter de windturbine hoe langer de bouw duurt. In totaal duurt de bouw van een windturbine een paar maanden. Het weer kan hierbij ook een grote rol spelen, omdat er bij te hoge windsnelheden niet gehesen kan worden. Uiteraard willen wij dat het zo hard mogelijk waait als de windturbines eenmaal staan, maar dus liever niet tijdens de bouw. In bepaalde perioden van het jaar kan het daardoor soms wat langer duren voor een windturbine is gebouwd.”
“De volgorde van bouwen is als volgt: nadat het fundament klaar is wordt eerst de toren in zijn geheel opgebouwd. Dan wordt het machinehuis, de generator en de rotorhub geïnstalleerd en tot slot de rotorbladen (wieken, red.). Na de mechanische installatie moet echter nog van alles gebeuren om de bouw af te ronden. Zo moeten de kabels in de windturbine nog worden geïnstalleerd en moet de windturbine worden aangesloten op het net. Daarna ondergaat de turbine een flink aantal testen voordat deze in gebruik kan worden genomen.”
Is ENERCON klaar als de windmolens staan, of hebben jullie ook nog een rol in het beheer en onderhoud? Zo ja, wat doen jullie dan nog?
“Voor bijna alle projecten in Nederland doen wij ook het onderhoud. Zodra de windturbines staan en draaien moeten deze uiteraard ook goed worden onderhouden voor de komende twintig jaar of langer. Hier spelen wij dus ook een grote rol in. ENERCON heeft in Nederland een eigen service organisatie met service medewerkers die alle windturbines in Nederland monitoren, reguliere onderhoudsbeurten en wanneer nodig reparaties uitvoeren. Zo zorgen we dat onze machines maximaal beschikbaar zijn om wind om te zetten in elektriciteit!”
Heb je een vraag over het windpark Koningspleij en de turbines? Kijk eens bij het overzicht van veelgestelde vragen op deze website. Staat jouw vraag er niet bij? Stuur een mail en je hoort snel van ons.