Informatiecentrum Energiepark Koningspleij: tot ziens!
Het was nog een heel gepuzzel: het leegruimen van het informatiecentrum. Tijdens de bouw en inrichting kwamen van alle kanten spullen: tafels, stoelen, presentatiescherm, beamers, kasten, koffiezetapparaat, waterkannen, kopjes, bestek, documentatie, demonstratiematerialen, sloten, verlichting, afvalemmers, afvalgrijpers enzovoorts. Waar moest dat allemaal heen? Sommige dingen waren duidelijk: die gingen naar de stort. De rest is naar de vele mensen teruggegaan die het twee jaar geleden spontaan te leen hadden aangeboden. Uiteindelijk was het uitruimen net zo’n leuke activiteit als al die middagen die de groep vrijwilligers in de afgelopen twee jaar samen met gasten heeft doorgebracht in en rond het informatiecentrum.
Het idee voor het Informatiecentrum ontstond in de laatste fase van de bouw van het windpark. Niet alleen vroegen we ons af wat we met al die tijd, die we na afronding van het project over zouden hebben, zouden gaan doen. Ook waren we er aan toe om na al die vergaderingen en alle papier en mails eens het verhaal te gaan vertellen. Aan buren, aan participanten, aan ambtenaren, aan de media, en voor alles: aan iedereen die geïnteresseerd is in energietransitie.
Het projectmanagement voor het informatiecentrum werd door Frederique Bloem gedaan, oud-ambtenaar en echtgenote van een van onze bestuursleden, “in between jobs”, die dit wel “even” wilde doen. Achteraf bleek het een forse klus: ontwerp, aanbesteding (via een echtgenoot van een andere lid van de REIJE organisatie), financiering, coördinatie van het aanleggen van de infrastructuur (fundering, stroomvoorziening), inrichting, aankleding etc.
De gemeente Arnhem vond het een prima idee, en hielp mee bij de vergunningaanvraag (hadden we niet aan gedacht). De provincie ondersteunde met een programmeringsbudget. De partners in windpark en zonnepark, IPKW en vele anderen hielpen met budget of spullen. Ook bedrijven in de omgeving (Misti, Walstroom) hielpen naar vermogen. Leuk om in zo’n omgeving zo’n project te kunnen doen.
We hebben in de afgelopen jaar met de gastheren ruim 40 bijeenkomsten met een kleine anderhalfduizend deelnemers begeleid. Dit varieerde van eigen open dagen, publieksdagen als Open Monumentendag en Open Energiedag, scholen, serviceclubs, business clubs, politieke partijen, familiedagen, kennissessies en vergaderingen van REIJE en van het Windpark Koningspleij. Elke bijeenkomst was anders, maar iedereen was geïnteresseerd in hoe we als kleine groep bevlogen enthousiastelingen dit windpark hebben kunnen bouwen. Dat is nog steeds niet vanzelfsprekend in Nederland.
De gastheren waren zonder uitzonderingen man, grijs, blank en met een achtergrond in de techniek. Niet dat we niet graag een diverser speelveld hadden geboden, maar deze mensen waren enthousiast voor het thema energietransitie, hadden tijd en energie, en waren geïnteresseerd in de achtergrond van een windpark, wat noodzakelijkerwijze ook een zekere interesse in techniek inhoudt. Judith van de Geer, onze altijd aanwezige en welbespraakte voorzitster, zorgde bij gelegenheid voor wat afwisseling in de samenstelling.
Los van de inhoud, was het fascinerend dat een groep vrijwilligers, normaliter niet de meest eenvoudige groep om te coördineren, zo’n hoog zelf organiserend vermogen aan de dag legde. Via WhatsApp en een datumprikker werden er afspraken ingepland, vacatures ingevuld, bevoorrading voor de container en piketdienst bij storm en onweer geregeld. Klein onderhoud werd op eigen initiatief ingepland en er zijn vele vuilniszakken vol met allerlei soorten afval geraapt. Ook moest, nadat onze eerste elektriciteitskabel door onverlaten was gestolen, elke keer een serie zware kabels uitgelegd worden naar het aansluitpunt in de buurt. Dit werd zonder uitzondering tijdig en zonder morren gedaan.
Het informatiecentrum zelf gaat naar alle waarschijnlijkheid een tweede leven tegemoet bij een andere energiecoöperatie, weer als informatiecentrum. We komen zeker kijken!